De două ori pe an ne amintim de Eminescu. Din păcate, se întâmplă adeseori să îl omagiem festivist, uitând esenta. Adevărul său e prezent în toate timpurile si în toate locurile. Mereu am spus că, atunci când a scris Glossă, poetul s-a gândit putin si la detinuti. Cu adevărat s-a gândit, căci ni s-a adresat nouă, tuturor, indiferent de care parte a gratiilor suntem si oricare ne-ar fi aceste gratii...
Dacă am lua Glossa si i-am ajuta pe detinuti să înteleagă mesajul acesteia, dacă ei ar reusi să-i pătrundă sensul, ar fi cel mai eficient program educational. Nu are încă mapă, dar are greutate.
...dacă ei ar reusi să-i pătrundă sensul...Bine, ar fi de preferat ca si noi să reusim asta. :))
RăspundețiȘtergereSuntem la jumătatea lunii si avem doar 16 articole... Ce-i cu noi?
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergerePentru practică, vă rog să solicitati institutiei de învătământ să contacteze oficial Penitenciarul Codlea. Acesta este un blog în care sunt exprimate opinii cu privire la reintegrarea socială, nu unul al unei institutii.
RăspundețiȘtergereDoar 16 articole? Mie mi se pare un numar bun, tinand cont ca primul articol a fost scris pe 3 ianuarie!
RăspundețiȘtergereSssst! :) Vreau să-i stimulez să scrie. :))
RăspundețiȘtergereIoan-Cosmin... Suntem colegi? :)
RăspundețiȘtergerePff, cu coordonator ne ne-am pricopsit...
RăspundețiȘtergereEminescu...
RăspundețiȘtergereMi-l aduc aminte pe N. Venise în penitenciar pentru spargerea unor magazine de arme si de calculatoare. Un băiat foarte inteligent, creativ, nonconformist...
În fiecare an, detinutii prezentau o piesă de teatru numită "Cu Eminescu după gratii". E vorba despre un tânăr care ajunge în penitenciar si căruia mama îi pune în geantă o carte de Eminescu. Ceilalti detinuti îi scotocesc prin pachet si, printre altele, dau de carte. Urmează un dialog comic, după care el le citeste poezii si până si cei mai insensibili se regăsesc în versurile citite.
M. a jucat rolul acestui tânăr. De fapt, stia toate rolurile. În plus, a început să deseneze, inspirat fiind de fiecare strofă citită. A umplut sala de desene extrem de sugestive. Toti au fost impresionati, mai putin mama lui. Tatăl nu a fost la spectacol. În plus, mi-a povestit că profesoara lui de desen nu-i aprecia deloc lucrările. Nu se potriveau cu indicatiile ei. Băiatul este extrem de talentat si de avid de cunoastere... Simtea o nevoie puternică de autoexprimare si de valorizare. De ce o fi fost nevoie ca el să comită infractiuni si să ajungă în penitenciar?
Nu a stat mult... Mi-a spus câteva cuvinte care mi-au rămas întipărite în minte. Stia că e posibil să fie judecat în libertate si apoi să primească o pedeapsă cu suspendare. Referitor la viitorul său si la perioada de detentie, mi-a zis: "Ca să-mi dau seama că lichidul dintr-un pahar are gust rău, nu trebuie să-l beau pe tot. Am gustat, mi-a ajuns."
M-am întâlnit cu el după ceva timp. Era student la design, îmbrăcat nonconformist si liber de tendintele infractionale. Si-a găsit calea.
Împreună cu el, au mai fost doi tineri. S-au liberat în acelasi timp, dar s-au întors, pentru că si-au continuat traseul infractional. Urmează să-si găsească si ei locul la un moment dat, dar ce păcat că până atunci îsi pierd ani din viată între gratii!
Poeziile lui Eminescu sunt cunoscute de o mare parte dintre detinuti, iar Glossa e atat de actuala in orice timp.
RăspundețiȘtergereLa o prezentare a spectacolului "Cu Eminescu după gratii", o doamnă profesoară de limba română, venită acolo împreună cu elevii dumneaei, a spus că a participat la o adevărată lectie despre Eminescu si că elevii nu vor mai avea nicio scuză să nu învete poeziile lui. Era cu adevărat impresionant să vezi detinuti recitând si cântând versurile lui Eminescu.
RăspundețiȘtergere