Un blog al celor care se preocupă de (re)integrarea socială si de prevenirea marginalizării.

joi, 27 ianuarie 2011

Dramatica dilemă americană


Jordan Brown, un copil în vârstă de 13 ani din SUA, riscă să fie condamnat la închisoare pe viată, pentru că la vârsta de 11 ani a ucis-o pe iubita însărcinată a tatălui său. O dramă multiplă si o dilemă juridică a americanilor... Sunt curios ce părere aveti voi despre asta.

13 comentarii:

  1. Inca o dovada ca separarea parintilor poate duce la grave tulburari de comportament ale copiilor...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca e corect sa fie condamnat, e un copil...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca exista un astfel de blog...spre luare aminte!

    RăspundețiȘtergere
  4. Unii americani consideră că un copil de 11 ani e responsabil pentru ceea ce face.

    RăspundețiȘtergere
  5. La 11 ani ar trebui să fie responsabil de temele pe care le are de făcut, de jocurile si de jucăriile sale, de minge, de notele pe care le obtine la scoală... Cum a ajuns o carabină în mâinile unui copil, cum de stia să o folosească?

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa nu uitam ca si noi avem copilul care si-a ucis mama. A fost supus la nenumarate testari si s-a ajuns la concluzia ca avea discernamant. A fost tinut luni intregi intr-un spital de psihiatrie. Ce se va intampla cu el? Va primi condamnare pe viata? Oare ii putem compara pe acesti copii cu adevaratii criminali care comit crime oribile din rautate? Acesti copii nu trebuie sa ajunga intr-o inchisoare iar sa primeasca o condamnare pe viata ar f inadmisibil.

    RăspundețiȘtergere
  7. La 11 ani intelectul copilului nu întrevede încă alternative, atunci când este pus în fata "rezolvării" unei probleme. Intelectul său are o singură pistă (Bruner), iar posibilul se suprapune peste real. Abia după această vârstă el devine capabil să inventarieze si să utilizeze mai multe alternative (Piaget).

    În conditiile în care el a rămas fără mamă, tatăl său era si el "furat" de iubita lui si mai apărea un copilas, copilul avea o mare problemă afectivă. Pista i-a fost oferită. Copilul stia de carabină, a avut acces la ea si că mai si stia să o folosească... Iată pista! Avea el posibilitatea să aleagă o alternativă? Eu cred că încă nu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sistemul juridic din România are multe belele, dar aici un minor ajunge în detentie doar după 14 ani si în niciun caz nu i-ar apărea fotografia în toate ziarele. Justitia pentru minori a făcut pasi importanti în România.

    Când un adolescent ucide, justitia nu are încotro: trebuie să aplice o pedeapsă penală, dacă se constată discernământul. Când, însă, un copil de 11 ani face asta, mă întreb cât de grav este tot ce se întâmplă în jurul lui.

    RăspundețiȘtergere
  9. 1. Ce parinte normal isi tine in casa carabine ?
    2. De ce a avut acces la carabina ?
    3. Final: Vina totala a tatalui pentru ca nu a stiut cum sa aduca in viata copilului o alta "mama" si a lasat cabinetul de arme accesibil.

    ps. O sa ajunga intr-un institut pentru minori pana la 18 ani ,cand va fi judecat ca si adult ,probabil eliberat conditionat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Soarta acestui copil este rezultatul democratiei americane. Pentru acest baiat, a folosi o arma este un comportament banal, in jurul lui are numai astfel de exemple.Oricine are dreptul sa detina o arma, o poate face legal sau nu, si foarte multi o si folosesc in situatii cu grad scazut de frustrare.Ori eu, de exemplu, am vazut si am atins o arma doar in contextul serviciului. Altfel, poate ca nici acum nu as fi facut-o.
    Si la noi in tara exista drame familiale similare, familii destramate si copii lasati in voia sortii, dar nu stiu sa se ajunga la aceleasi comportamente agresive decat extrem de rar.
    Mi-e teama, insa, ca si delincventa juvenila din Romania merge pe un drum al agresivitatii...

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiu dacă democratia americană e de vină. Din păcate, societatea românească produce, la rândul ei, multi infractori, iar reintegrarea fostilor detinuti e o subtilitate cu care prea putin îsi bate capul.

    RăspundețiȘtergere
  12. "Prea putini" Claudiu ? Suntem vreo 10 - 11.

    RăspundețiȘtergere