Un blog al celor care se preocupă de (re)integrarea socială si de prevenirea marginalizării.

marți, 30 decembrie 2014

Scrisori de suflet

La iniţiativa Asociaţiei “Sfânta Maria” din comuna Cristian, judeţul Braşov, 35 de copii asistaţi de organizaţie le-au trimis deţinuţilor scrisori de Crăciun. Luând la întâmplare o scrisoare, cităm: “…m-am gândit că eşti singur şi îţi este greu să fii închis între patru pereţi. Eu ştiu că tu, cu toate că ai ajuns după gratii, poate nu voiai să faci ce ai făcut, dar, din păcate, ai ajuns în culmea disperării şi nu ţi-ai dat seama ce faci, iar acum ai în suflet o mare durere.

Preluând gândul bun care a stat la baza acţiunii asociaţiei, le-am împărţit deţinuţilor scrisorile şi i-am îndemnat să le răspundă copiilor, trimiţându-le scrisori deschise, tot prin intermediul coordonatorilor proiectului. Un mic citat dintr-o scrisoare de răspuns poate oferi o idee despre spiritul cu care au fost primite rândurile copiilor: “Îţi mulţumesc frumos pentru această scrisoare. Acum nu mă mai simt singur şi trist de Crăciun, m-ai făcut să îmi amintesc că oamenii pot fi buni şi iertători.
 
Foarte interesantă a fost discuția  la care am avut șansa să fiu părtaș cu cei 35 de deținuți care au fost destinatari și, ulterior, expeditori ai scrisorilor. Mulți copii au folosit expresia "omule bun" și eram foarte curios să aflu cum au primit cei de după gratii acest mod de adresare. Cei mai mulți s-au simțit atrași într-o lume a inocenței, a copilăriei și a purității și și-au amintit de vremurile în care ei înșiși erau copii buni. Combinația aceasta între copilul din om și părintele actual ori viitor, între vlăstarul cu visuri frumoase și adultul strivit de responsabilități neasumate la timp, între remușcările omului încă tânăr și speranțele sale încă vii poate duce uneori la revoluții interioare din care câștigător (sau nu) iese umanul din fiecare individ și învingătoare poate fi umanitatea din comunitate.
 
Astăzi copiii și-au învins temerile și prejudecățile. Mâine ei vor fi adulți. Viitorul sună bine. :)
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu