Un blog al celor care se preocupă de (re)integrarea socială si de prevenirea marginalizării.

vineri, 27 februarie 2015

Pilde ale sfinților închisorilor către neliberii zilelor noastre (1)

Închisorile comuniste ale anilor 50'-60' au fost pline de sfinți și de eroi, de oameni ale căror singure "vinovății" erau credința, iubirea, curajul și onoarea. Mai întâlnim azi aceste valori măcar pe treptele universităților ori pe cele ale altor instituții? Probabil că da, dar trecem orbiți de strălucirea zornăitoare a tinichelelor de zi cu zi.

Sunt sfinți care trec pe lângă noi, deghizați în pensionari, sunt oameni virtuoși ascunși dincolo de chipuri obișnuite, pe care doar privirile, vorbele bune și faptele îi trădează ca fiind oameni deosebiți, plini de bunătate, dar cine are timp să privească spre cele ale veșniciei într-o lume aflată în continuă accelerare spre nicăieri?

Penitenciarul era pentru deținuții politici un spațiu al mărturisirii extreme, al jertfei și al căii spre umanitatea teocentrică. Astăzi, pentru cei care au ajuns dincolo de gratii în urma încălcării legii, el este un loc al potențialei reflecții, un loc în care nonvalorile venite odată cu oamenii care le poartă pot fi anihilate de înșiși cei care au lăsat ca răul să muște din darul suprem și pot fi înlocuite cu valori îndelung contemplate, apoi interiorizate în viața de zi cu zi.

Răul devenit banal în afara detenției și binele bagatelizat în lumea largă capătă alte valențe între ziduri. De aceea, un proiect capabil ca în viețile celor care au comis diverse infracțiuni, de la furturi simple, până la abominabile crime ori violuri, să aducă exemple de trăire și de dăruire ale sfinților închisorilor este mai mult decât util.

Vom prezenta în articolele următoare idei și trăiri apărute în timpul discuției cu cei 30 de deținuți care participă în aceste luni la dezbaterile menite să aducă în viețile noastre prinosul de iubire al celor care făcut pentru noi toți mărturisiri de credință și de dăruire, prin jertfitoare fapte în iadul comunist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu