Un blog al celor care se preocupă de (re)integrarea socială si de prevenirea marginalizării.

marți, 6 noiembrie 2012

Consideraţii personale asupra voluntariatului ca metodă de depăşire a unor obstacole în dezvoltarea carierei

   
        

Voluntariatul este munca depusă în folosul comunităţii sau a celor din jur fără a aştepta sau primi o recompensă materială.

Voluntariatul se practică în diverse domenii cum ar fi: asistenţa socială, domeniul sanitar, artistic sau filantropic etc.

Deşi voluntariatul te ajută să te dezvolţi în carieră, întrucât îţi dezvoltă abilităţiile de relaţionare şi comunicare, creativitatea şi spiritul civic, majoritatea tinerilor din ţara noastră nu se implică în activităţi de voluntariat sau în viaţa comunităţii. De ce oare ?

Consider  că majoritatea tinerilor îşi aleg cariera după criteriul financiar şi se ghidează după deviza : “de ce să depun o muncă pentru care nu sunt plătit ?” sau “de ce să nu îmi ocup într-un mod mai plăcut timpul liber?”

Trebuie să ştie însă că voluntariatul îţi oferă o multitudine de posibilităţi de dezvoltare,atât profesională, cât şi personală, ai posibilitatea de  a cunoaşte noi oameni, de a-ţi face noi prieteni,de a-ţi transforma hobbiul într-o activitate şi nu în ultimul rând posibilitatea de a ajuta persoanele mai puţin norocoase, persoane cu dizabilităţi, persoane defavorizate.

Cred cu tărie că posibilitatea de a-i ajuta pe cei din jur în diverse moduri te ajută să te descoperi pe tine însuţi, să-ţi descoperi punctele tari şi punctele slabe, să-ţi depăşeşti limitele. Pentru mine zâmbetul de pe faţa pesoanei asistate social sau care întâmpină orice fel de problemă valorează mai mult decăt orice recompensă materială, căci te ajută să te dezvolţi spiritual, sufleteşte. Îţi oferă o linişte şi o satisfacţie interioară. Atunci când cea ce faci oferă satisfacţie , atât ţie , cât şi celor din jur, criteriul financiar nu mai are nici o valoare.

Totodată, voluntariatul te ajută şă-ţi găseşti meseria potivită pentru tine, de aceea, consider că este indicat ca tinerii să facă voluntariat în timpul sau după terminarea liceului pentru a-şi descoperi abilităţile şi hobby-urile, urmând ca mai apoi să opteze spre facultatea şi meseria dorită. Au fost şi persoane care s-au  reprofilat după ce au desfăşurat o activitate de voluntariat, căci au descoperit că acea activitate le-a adus mai multă satisfacţie, le reflectă mai bine personalitatea şi, deci este mai potrivită pentu ei decât  meseria practicată anterior. Consider că niciodată nu este prea târziu să te reprofilezi atunci când descoperi meseria ideală pentru tine.

Nu în ultimul rând, dacă alegi să faci voluntariat într-o ţară straină şi poate chiar ţara preferată, ai posibilitatea de a vizita locurile la care ai visat încă din copilărie, de a cunoaşte o nouă cultură, noi obiceiuri, un nou stil de viaţă.

Deşi are multe avantaje aşa cum am enumerat mai sus, voluntariatul are şi dezavantaje, iar principalele ar fi că nu este o muncă plătită şi că nu ai prea mult timp pentru tine, întrucât îţi acoperi timpul liber făcând lucruri în folosul comunităţii şi a celor din jur.

Dacă ar fi să punem lucrurile într-o balanţă, consider că voluntariatul are mai multe avantaje decât dezavantaje.

Cum să îi determinăm  totuşi pe tineri să se implice în activităţi de voluntariat ?

Cred că cea mai bună soluţie ar fi introducerea voluntariatului ca materie în licee şi facultăţi, aşa cum se întâmplă în unele ţări din străinătate.

Sfătuiesc toţi tinerii să desfăşoare activităţi de voluntariat, întrucât li se oferă şansa de a se descoperi pe ei înşişi, de a depăşi anumite obstacole în dezvoltarea carierei şi nu în ultimul rând de a-i ajuta pe cei din jur şi de a-şi dezvolta spiritul civic.

Personal, intenţionez să desfăşor pe perioada vacanţei activităţi de voluntariat în domeniul ales pentru a-mi îmbunătăţi şi pune în practică cunoştinţele acumulate.

             
           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu