Un blog al celor care se preocupă de (re)integrarea socială si de prevenirea marginalizării.

luni, 21 martie 2011

Prevenirea infractionalitătii (2)

Mai avem cam o jumătate de oră până la întâlnirea cu elevii clasei a XII-a de la singurul liceu al unui linistit orăsel transilvan... Intrăm într-o patiserie... O plăcintă, o cafea, o poveste si o...manea. La iesire...cum nu se poate mai bine: ne salută un fost detinut, coborât dintr-o masină cam ponosită (nici infractorii nu mai sunt ce au fost) si intră în vorbă cu noi... Aflu că tocmai a fost la politie, pentru o verificare "de rutină"... Figurile prietenilor săi, încă necunoscute nouă, nu par a sustine strădania lui de a se zugrăvi ca băiat bun... Nici nu e cazul. Nu păcăleste pe nimeni.

Ne grăbim spre liceu, iar fostul si viitorul detinut ne urează toate cele bune... Intrăm în clasă... Elevii par mai putin interesati de subiect...pentru putin timp. Zumzetul lor, însă, se diminuează, câteva hăhăituri mai izbucnesc, apoi...linistea se asterne si elevii redevin cei din urmă cu 12 ani, când stăteau cumintei în băncutele lor si sorbeau fiecare cuvânt al învătătoarei. Treptat, arcuitele întrebări tâsnesc cu istetime si culeg cu sârg răspunsuri... Armonia se asterne în sală si simtim bucuria de a fi acolo...

Ora se termină, iar noi mai rămânem la o cană de vorbă cu directorul scolii... Ne-a plăcut în acea scoală si iesim cu sentimentul lucrului bine făcut... La iesire...câteva eleve trec vesele pe lângă noi... Sunt asteptate... Într-o doară...mă uit spre cel care le asteaptă... Privirea îmi rămâne atintită spre el. Mda... E chiar...fostul...viitor...detinut. Or fi participat fetele la ora destinată prevenirii infractionalitătii, n-or fi participat? S-o fi prins ceva de ele? Doar viitorul va descoperi asta, dar nu oricui.

P.S.: Cunosc multi fosti detinuti despre care cred cu tărie că sunt si vor rămâne oameni liberi, dar acesta, din păcate, mai are multi pasi de făcut spre libertate. Da, asa e... Prevenirea recidivei e o formă de prevenire a răspândirii infractionalitătii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu