Un blog al celor care se preocupă de (re)integrarea socială si de prevenirea marginalizării.

miercuri, 18 aprilie 2012

Invitatie

Multi oameni, când se gândesc la detinuți, îsi imaginează niste brute gata să sfâsie si să întindă la uscat ceea ce a mai rămas din om. Apoi, dacă văd că acestia au două mâini, două picioare, ba chiar că si vorbesc, gândesc, simt, cei care până de curând îi priveau poate speriati sau cu dezgust trec în extrema cealaltă si uită că nu de cuminti ce au fost justitia umană i-a trimis în sistemul penitenciar. Dincolo de extreme, însă, cei arestati sunt si ei oameni si nu de putine ori sunt capabili de rationamente si de abordări cum nu întâlnesti în restul societătii. 

La limita între civilizatii, toate valorile se ascut, unele se pierd, altele devin mai intense. Oricât ar părea de greu de crezut, în penitenciar se dezbat si se problematizează valori, nonvalori, dileme, se analizează si se întorc pe toate părtile idei, trăiri, atitudini, gesturi, întâmplări, caracteristici, conduite... Încrederea si neîncrederea, gelozia, iubirea, ura, destinul, ghinionul, norocul, firea schimbătoare a omului, responsabilitatea, libertatea, reintegrarea socială... Am enumerat doar câteva dintre temele preferate ale persoanelor private de libertate participante la derularea proiectului "Psihologia pentru toti". 

Ecouri ale dezbaterilor se vor auzi si pe acest blog, asa că vă invităm să le primiti si, mult mai important, să intrăm într-o continuare a dezbaterii temelor într-un mediul liber, pentru că, dragi prieteni, adevărata libertate este cea a spiritului. Suntem aici, cu gândurile noastre, cu emotiile si cu tot ceea ce dorim să împărtăsim cu ceilalti cititori ai blogului. Să interactionăm, păstrându-ne gândul cel bun! Astfel, cele de folos ni le vom dărui!

Revenim. Fiti pe fază!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu