Un blog al celor care se preocupă de (re)integrarea socială si de prevenirea marginalizării.

duminică, 2 octombrie 2011

Cea mai stringentă nevoie


Cel putin o dată pe zi, pisoiul nostru vine la unul dintre noi cu privirea aceea de parcă ar vrea să ne ceară ceva anume. Nu înseamnă că vrea să mănânce sau ceva de genul ăsta. Dorinţa lui este cu totul aparte.
Dacă stai cumva jos îţi va sări în poală; daca nu, va sta acolo privindu-te melancolic, până când îl vei lua tu în braţe. Odată ce s-a aşezat bine, începe să toarcă, chiar înainte să îl mângâi pe spate, să îl scarpini sub bărbie şi să-i spui ce motănel cuminte este el. Apoi turaţia motorului lui aflat la relanti creşte; se foieşte până când îşi găseşte un loc comod. Uneori torsul scapă de sub control şi se transformă în sforăit. Se uită la tine cu ochii mari plini de adoraţie, şi îţi oferă privirea aceea pisicească lungă şi molcomă, de încredere absolută.
După un timp, încetul cu încetul, se linişteşte. Dacă vede că nu te mişti, atunci se hotăreşte să tragă un pui de somn. Dar tot atât de bine poate să sară jos din poală şi să plece la treaba lui. Se simte bine în ambele cazuri.

Fiica noastră spune mai pe scurt: “Negruţ are nevoie să toarcă”.

În gospodăria noastră, el nu este singurul care are nevoie de acest lucru; şi eu şi soţia mea ştim că această nevoie nu ţine de vârstă. Totuşi, pentru că sunt dascăl, dar şi părinte, o asociez de obicei celor mai tineri, pentru că ei simt nevoia imperioasă să îmbrăţişeze, să stea cu capul în poală, să fie luaţi de mână, să fie înveliţi şi mângâiaţi, şi nu pentru că ar fi ceva în neregulă, ci pentru că aşa sunt ei.
Există multe lucruri pe care aş vrea să le fac pentru copii. Însă, dacă ar fi să aleg unul singur, ar fi acesta: să-i ofer oricărui copil de oriunde, cel puţin o şedinţă de tors pe zi.
Copiii, ca şi pisicile, au nevoie să toarcă.

Fred T. Wilhelms
(„Supă de pui pentru suflet”)

6 comentarii:

  1. Profesorul Viorel Prelici a scris o carte cu titlul: "A educa înseamnă a iubi".

    RăspundețiȘtergere
  2. Copiii au nevoie să toarcă... Uneori, câteva clipe de "tors" fac, cu adevărat, minuni. Din păcate, prinsi în hătisul obiectivelor operaționale, al continuturilor stufoase ale materialelor ce urmează a fi predate, educatorii nu mai au timp să zăbovească putin lângă sufletul copilului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da,dar eu cred ca si adultii simt nevoia de tors dar isi aleg alta modalitate, o tigara in siguratatea balconului sau o undita aruncata in lac ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dany, ai un blog extraordinar! Mi-a captat atenţia din prima clipă. Felicitări!
    (Mulţumesc mult pentru mesaj).

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc dar aceste felicitari nu mi se cuvin mie ci oamenilor deosebiti care au pus bazele acestui blog si au avut amabilitatea de a ma invita si pe mine sa ma alatur lor,nu pot decat sa le multumesc si sa iti dau dreptate cand spui ca este un blog extraordinar !

    RăspundețiȘtergere