Un blog al celor care se preocupă de (re)integrarea socială si de prevenirea marginalizării.

joi, 21 iulie 2011

Dragostea: singura forţă creatoare


"Un profesor de colegiu şi-a dus într-o zi clasa de sociologie în mahalalele oraşului Baltimore pentru a studia cazul a 200 de băieţi care locuiau acolo. Studenţii au fost rugaţi să scrie o evaluare a viitorului fiecarui băiat. În toate cazurile studenţii au scris, Nu are nici o şansă”. Douăzeci şi cinci de ani mai târziu un alt profesor de sociologie a dat întâmplător peste acele studii. Atunci, şi-a pus studenţii să urmărească proiectul şi să vadă ce se întamplase cu acei băieţi.

Cu excepţia a 20 dintre ei care se mutaseră sau muriseră intre timp, studenţii au aflat ca 176 din cei 180 obţinuseră mai mult decât un succes obişnuit, devenind avocaţi, doctori şi oameni de afaceri. Profesorul rămase uimit şi se hotărî să cerceteze mai departe.

Din fericire, toţi băieţii locuiau în oraş sau în apropiere, astfel încât a existat posibilitatea să-i contacteze pe fiecare în parte şi să-i întrebe „Cum vă explicaţi succesul dumneavoastră?” De fiecare dată raspunsul a fost acelaşi şi plin de căldură, “A existat o profesoară”. Profesoara incă mai trăia, aşa că a căutat-o şi a intrebat-o pe bătrână încă plină de energie, ce formulă magică a folosit pentru a-i transforma pe micii vagabonzi în oameni plini de succes. Ochii profesoarei straluciră, şi pe chipul ei apăru un zâmbet blând. “Totul a fost simplu, “ spuse ea. “I-am iubit pe aceşti băieţi.”

Eric Butterworth

„Supa de pui pentru suflet”

4 comentarii:

  1. Postarea ta mi-a amintit de filmul "Domnului profesor, cu dragoste...", cu Sidney Poitier, dar si de alte filme asemănătoare, despre profesori care lucrau cu tineri proveniti din medii defavorizate si care reuseau să le insufle acestora sperantă si putere...exact atunci când nimeni nu mai credea în ei. Nici măcar ei însisi...

    RăspundețiȘtergere
  2. si cat de importante sunt astfel de momente ...... pot schimba viata unui tanar

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ai facut o pofta de Suuupa... POate va servesc si eu cateva portii! ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. ma bucur sa aud asta, :):):) abia astept sa ne servesti cateva portii! :):):)

    RăspundețiȘtergere